Title Image

Vurdering

Vurdering

 

Vi er altid klar på at vurdere enkelt mønter og samlinger, men bemærk venligst følgende:

 

 • Få mønter kan vurderes uden at have et klart og tydeligt billede af begge sider. Dette skyldes at standen har stor indvirkning på værdien. Derfor beder vi om fremsendelse af tydelige billeder med forespørgslen.
 • Vurderinger tager tid.
 • Vi bestræber os på at vurdere emner inden for 24 timer med mindre der er tale om større samlinger.
 • “Pæne” mønter er ikke nødvendigvis mange penge værd.
 • “Grimme” mønter kan være mange penge værd.
 • En mønt der er blevet solgt på en auktion betyder ikke nødvendigvis at et tilsvarende stykke kan opnå samme hammerslag.
 • Generelt er efterspørgslen og prisen på mønter stigende, men fordi mønten er købt for mange år siden betyder det ikke  nødvendigvis at værdien er øget.

 

Vi ønsker altid at hjælpe nuværende og potentielle kunder så meget som muligt. Så tøv endelig ikke hvis du har spørgsmål.

 

Generelt kan man sige at følgende fem hovedpunkter afgører prisen på en mønt:

 • Historien
 • Kvaliteten
 • Sjældenheden
 • Proveniensen
 • Æstetikken

 

Historien

Den historiske kontekst kan have kraftig indvirkning på prisen for en mønt selvom den ikke er sjælden. Et godt eksempel er Cleopatra VII diobol bronzemønt som ikke er sjælden, men fordi den afbilleder den måske mest berømte kvindelige hersker påvirker det prisen i høj grad. En typisk samtidig bronzemønt i standen Very Fine kan købes i omegnen af 500kr, hvorimod en bronzemønt fra Cleopatra VII i standen Very Fine kan sælges for over 20.000kr .

 

Kvaliteten

Som med årgangsmønter er kvaliteten afgørende. Et eksempel kan være en Alexander den Store tetradrachme i standen Very Fine har et prisniveau på omkring 2.000kr derefter er der et spring på en faktor 8-10 til Extremely Fine (20.000kr) og yderligere en faktor 5 spring for et eksemplar i Superb kvalitet (100.000kr).

 

Sjældenheden

Sjældenheden er måske det mest åbenlyse der kan influere på prisen. Det er dog ikke altid at en unikke varianter af en bestemt hovedtype er værdifuld. Desto mere populært et samlerområde er desto højere er prisen for disse varianter.

 

Proveniensen

I takt med skærpede lovgivninger på antikvitetsmarkedet er mønter med provenienser blevet en hel del mere attraktive. Mønter fra store samlinger med afbildninger i kataloger fra før krigen er særdeles eftertragtet. Mønter med en lang provinens kan i standen Very Fine ofte sælges som tilsvarende var de i Extremely Fine.

 

Æstetikken

Hvis en mønt er slået med særlige stilistiske stempler kan det også have indvirkning på prisen. For de antikke mønter ser man ofte at samme type mønt kan have grader af kvalitet i stempelskæringen. Ofte har flere møntskærere været involveret i at skære stemplerne og nogle er disse har været i finere stil. Man kender til en række møntskærer fra antikken, særligt på Sicilien, som har udført en række meget vigtige og fine stempler, der lejlighedsvis blev signeret så man nu kan læse disse mestres navne. Typisk ser man at hvis en type bliver udmøntet over længere tid så er det de ældste der har den højeste kunstneriske værdi.

 

da_DKDanish